Σελίδες

3.4.11

Ο φόβος των ξένων


   Τέσσερις διαρρήκτες εισέβαλαν σε ένα σπίτι. Κακοποίησαν τον ιδιοκτήτη. Τον χτύπησαν, τον τραυμάτισαν. Παραλίγο να τον σκοτώσουν. Του πήραν όσα χρήματα είχε στο σπίτι.
   Άσχημη ιστορία, όχι όμως ασυνήθιστη. Στο λήμμα house robbery το Google έχει περίπου 15 εκατομμύρια καταχωρήσεις. Πάνω από τις μισές είναι αναφορές περιπτώσεων από όλο τον κόσμο, από το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν. Με και χωρίς θύματα.
   Η παραπάνω περίπτωση καταγράφηκε πρόσφατα στην Αθήνα, με θύμα τον Νίκο Κούνδουρο και θύτες τέσσερις αλλοδαπούς. Διάβασα τη συνέντευξή του στο σημερινό ΒΗΜΑ. Με προβλημάτισε πολύ. Σχεδόν μου χάλασε τη μέρα. Κατανοητά είναι η οργή, ο τρόμος, το σοκ του θύματος. Κατανοητή μέχρι κάποιο σημείο και η επιθυμία εκδίκησης.
    Με ανησύχησαν οι σχεδόν ρατσιστικές γενικεύσεις του σκηνοθέτη. Χαρακτηρίζει «εφηβικές μαλακίες» την πρότερη ευαίσθητη και γενναιόδωρη στάση του απέναντι στην είσοδο των ξένων στην Ελλάδα. «Τέσσερα κτήνη, τέσσερις βάρβαροι που βρωμούσαν και φορούσαν μάσκες» τον έκαναν να δει την πραγματικότητα. Τώρα πια φρονεί ότι δεν είναι σωστό «η Ελλάδα να ανοίγει τις πόρτες της σαν την πουτάνα που ανοίγει τα πόδια της». Θεωρεί απαράδεκτη την ύπαρξη 1.400.000 ξένων στην Ελλάδα. Διακρίνει στο δικό του περιστατικό «μια εκδικητικότητα φυλετική, ταξική, κοινωνική, εθνική». Οι κακοποιοί δεν ήθελαν μόνο να τον ληστέψουν. Ήθελαν και να τον σκοτώσουν. Ο ένας από τους δράστες φώναζε σε σπαστά ελληνικά «μην τον κρατάς, πνίξ’τον τον πούστη». Τον ενόχλησε αφάνταστα αυτό το «πούστης». Μπήκαν σ’ ένα σπίτι που «για κείνους ήταν το Λούβρο» και τους έδωσε ό,τι λεφτά είχε. Έπρεπε να τον χτυπήσουν και να αμφισβητήσουν και τον ανδρισμό του;
    Διαρρήξεις σπιτιών γίνονταν από παλιά και θα γίνονται όσο υπάρχουν σπίτια και όσο υπάρχουν άνθρωποι. Η παραβατικότητα είναι σύμφυτη με την ανθρώπινη φύση. Καταπιέζεται περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικά από τις κοινωνικές συνθήκες, τη μόρφωση, το βιοτικό επίπεδο και τις κρατικές δομές. Όμως με κάθε ευκαιρία κάνει την εμφάνισή της. Δεν είναι αποκλειστικότητα των αλλοδαπών κάθε επικράτειας. Δεν μπαίνουν μόνο αλλοδαποί διαρρήκτες στα σπίτια. Ούτε είναι σίγουρο ότι και οι εν λόγω τέσσερις δράστες ήταν αλλοδαποί. Γιατί θα προτιμούσε ο ένας να μιλήσει σε σπαστά ελληνικά και όχι στη γλώσσα του; Μήπως υπήρχε και κάποιος πατριώτης μας στην παρέα;
    Αυτό το 1.400.000 οικονομικών μεταναστών δεν είναι όλοι «κτήνη» και «βάρβαροι». Υπάρχουν οικογένειες που δουλεύουν τίμια και σκληρά και που έχουν ξαναφτιάξει τις ρημαγμένες ζωές τους δίνοντας στα παιδιά τους μια καλύτερη ευκαιρία από αυτές που οι ίδιοι αξιώθηκαν. Υπάρχουν αλλοδαποί που εκπροσωπούν τη χώρα μας σε αθλητικές, καλλιτεχνικές και επιστημονικές δραστηριότητες καλύτερα απ’ όσο θα μπορούσαμε εμείς οι ίδιοι. Αρκεί να δει κανείς τις ελληνικές ομάδες, τις Κρατικές μας Ορχήστρες, το μπαλέτο της Λυρικής Σκηνής κλπ.
   Υπάρχουν και άλλοι αλλοδαποί που υφίστανται την ελληνική παραβατικότητα, εκείνη του Έλληνα εργοδότη. Δουλεύουν ανασφάλιστοι σε συνθήκες επιεικώς επικίνδυνες. Αν έχουν την ατυχία να υποστούν σοβαρό τραυματισμό κατά την ώρα της εργασίας, το ατύχημα κουκουλώνεται όπως-όπως και τίποτα δεν μπορεί να αποδείξει την ενοχή του εργοδότη. Από τα αρχεία των μονάδων εντατικής θεραπείας θα μπορούσε να σχηματιστεί ολόκληρη κοορτή (cohort) τέτοιων περιπτώσεων.
    Και πάλι είναι δικαιολογημένη η όποια οργή του κ. Κούνδουρου. Όμως περιμένει κανείς ένα φιλτράρισμα στο λόγο ενός πνευματικού ανθρώπου, μια και έχει πάντα μεγαλύτερο αντίκτυπο από το λόγο των άσημων συμπολιτών του. Και αν έχει επιλέξει να μένει σε ένα σπίτι που για κάποιους φαντάζει σαν το Λούβρο, καλά θα είναι να το έχει φυλαγμένο, εν τη απουσία αλλά και εν τη παρουσία, με τους διαθέσιμους τρόπους της σύγχρονης τεχνολογίας…

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία ανάρτηση.
Πώς έχουμε γίνει έτσι μωρέ;
Άνθρωποι είμαστε όλοι, γιατί ψάχνουμε συνεχώς για εχθρούς ανάμεσά μας;
Κι όσο μεγαλώνει η οργή και η διχόνοια θα αυξάνεται και η παραβατικότητα...Δυστυχώς...
Καλημέρα.

ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ είπε...

Κοίτα
βασικα εγω το ειχα καταλαβει πως αυτη η κουφαλα ο Κούνδουρος έφταιγε!!!
Που πας ρε
χωρις σεκιουριτι ,καμερες κλπ;;;
επιτηδες το έκανε είμαι σίγουρος.
Τι πιο φυσικό βρε φασίστα για μια χώρα με 11.000.000 χωρίς βιομηχανία ,χωρίς παραγωγή να φιλοξενεί 1.400.000 (φανερούς)συνανθρώπους μας;;;
Φταίμε όμως κι εμείς οι φιλάνθρωποι που δεν του πήραμε στα σπίτια μας και τους έχουμε να κυκλοφορούν χωρίς στον ήλιο μοίρα...
Καλή εβδομάδα ευχόμαστε

(Σταματήστε να τους Ψηφίζετε..."Φτύστε" τους!!!)

santa maura είπε...

Στην Ελλαδα δυστυχως δινουμε μεγαλη σημασια σ'ολους αυτους τους "καλλιτεχνοδιανοουμενους" που στην ουσια ειναι ενα τιποτα .
" Η Τεχνη γινεται παιδαγωγος των λαων οταν η ιδια ειναι αποτελεσμα πνευματικου πολιτισμου "
" Η διαφορα σημερα των λαων δεν κρινεται απο την τεχνη τους ουτε απο ο,τιδηποτε αλλο , παρα μονο απο την συμμετοχη τους στην επιστημη " αυτα γραφει ο γ.κακλαμανης στο βιβλιο του
"αναλυση της νεοελληνικης αστικης ιδεολογιας "
καλο σας βραδυ γιωργος

Ανώνυμος είπε...

σημεία των καιρών
σημεία του ανύπαρκτου σχεδιασμού σε όλα τα θέματα
μα θλίψη κι απόγνωση κάποιες φορές όταν κοιτάζεις και δεν βλέπεις
κανένα φως στο τούνελ, μόνο σκοτάδι
παντού!!!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θέλω να παρατηρήσω ότι καθημερινά εμφανίζονται όλο και περισσότερα άρθρα και posts που αφορούν την εγκληματικότητα των μεταναστών. Αυτό συμβαίνει σε κάθε περίοδο κρίσης. Σε κάθε χώρα. Δεν έχει να κάνει με τον πολιτισμό ούτε την παιδεία του λαού. Είναι καθαρά ψυχολογία των μαζών.

Το ύψος της προπαγάνδας αυτής είναι πάντα ανάλογο του ύψους του αντιλόγου.
Αυτό που θέλω να πω. Είναι ότι όσο απαντάς, τόσο θα ανταπαντούν και θα προσθέτουν ένα λιθαράκι δημοτικότητας. Δεν υπάρχει άλλη έξοδος.

Ανώνυμος είπε...

Ο φόβος είναι ισχυρό δηλητήριο. Και αυτή την εποχή η ανθρωπότητα έχει πάρει μεγάλη δόση. Κανείς δεν εξαιρείται. Πρέπει να είσαι πολύ βαθιά πνευματικός άνθρωπος για να μπορέσεις να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Στο τέλος, κανείς και τίποτα δεν μπορεί να μας βλάψει – αλλά ο φόβος και ο εγωισμός δε μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε αυτή τη μικρή και απλή αλήθεια.

Πιπεράτος είπε...

Αδικο εχει ο Κουνδουρος?!Δεν νομιζω!

Η ανεξελεγκτη εισροη λαθραιων αυτα τα αποτελεσματα εχει!
Κανεις δεν ειπε πως ολοι οι ανθρωποι πλην των ελληνων ειναι κ@λοπαιδα η κανιβαλοι...Κ@λοπαιδα ειναι αυτοι που φερανε με το ετσι θελω οντας υποταγμενοι σε παγκοσμιες εντολες ολους τους ταλαιπωρους του τριτου κοσμου,μην λογαριαζοντας τις συνεπειες.
Εδω εμας το κρατος δεν μπορει να φροντησει,ηθελε να φερει κι αλλους!

Απο μακρυα ολα ωραια φαινονται.Οταν ομως αυτα τα ωραια μπαινουν σπιτι μας τοτε βλεπουμεπως η ζωη ειναι διαφορετικη απ αυτο που νομιζουμε...
Το παραδειγμα της π@υτανας ειναι πολυ ευστοχο βρισκω...

Velvet είπε...

Και με το δικιο του ο κουνδουρος
Ολα μπορεις να τους συγχωρεσεις
Και το οτι μπηκαν στο Λουβρο του
Αλλα να αγνοουν ενα τοσο διασημο σχοινοθετη και να τον αποκαλουν τοσο ξεδιαντροπα "πουστη" χωρις το διασημο επωνυμο του
ωωωω μοντιε
-

Poet είπε...

Το πρόβλημα είναι αντικειμενικό και δεν αλλάζει ό,τι κι αν πει ο οποιοσδήποτε Κούνδουρος. Και δεν βλέπω καμία προοπτική επίλυσής του. Όσο αυξάνονται οι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα τόσο θα αυξάνεται και η δύναμη της ακροδεξιάς. Φοβάμαι ότι μας περιμένουν πολύ χειρότερα, τόσο από πλευράς των απόκληρων όσο και από τις αντιδράσεις των δικών μας. Και τα ευχολόγια των πολιτισμένων και ευαίσθητων θα πέφτουν στο κενό.

Sue G. είπε...

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά, Μαρία!