Σελίδες

28.10.10

Σημειώσεις με άσπρες και μαύρες ρίγες

    O Esteban Argentea Nieve ήταν ένας Αργεντινός ποιητής, σύγχρονος του Μπόρχες. Εξέδωσε μόνο μία ποιητική συλλογή με τίτλο «Άνθη της Αβύσσου». Πέθανε σε ηλικία μόλις 25 ετών, γλιστρώντας μεθυσμένος στις σκάλες του υπογείου του και τσακίζοντας τον αυχένα του.
    Αυτά αναφέρει ο Αργύρης Χιόνης στο βιβλίο του «Όντα και μη όντα», αφήνοντας όμως πολλές αμφιβολίες για την κατηγορία στην οποία ανήκει πραγματικά ο Αργεντινός ποιητής. Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι σε πρότερο χρόνο ιδιοποιήθηκε κάποια ποιήματα του Nieve, αλλά και ότι σε μια από τις παρουσιάσεις του "Υπογείου" ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης απεφάνθη ότι ο Nieve είναι φανταστικό πρόσωπο και ότι το όνομα Esteban Argentea Nieve είναι η απόδοση στα ελληνικά ολόκληρου του ονόματος του Χιόνη (Αργύρης Στεφάνου Χιόνης), αφού Esteban=Στέφανος, Argentea=Αργυρό και Nieve=χιόνι.
    Θυμήθηκα τον μυστηριώδη Ολλανδό συνθέτη Van den Budenmayer, πρόσωπο της φαντασίας του Zbigniew Preisner, του οποίου η μουσική έντυνε μαζί με εκείνη του Preisner τις ταινίες του Kieslowski.
    Είναι η ζέβρα μαύρο ζώο μ’ άσπρες ρίγες ή άσπρο ζώο με μαύρες ρίγες; Αυτός ήταν ένας προβληματισμός του Nieve που υπάρχει στην πρώτη σελίδα του «Όντα και μη όντα». Με απασχόλησε τη βραδιά της διακαναλικής συζήτησης με τον πρωθυπουργό. Ανέβασα αυτόν τον προβληματισμό μου στο facebook και είδα ότι την απορία μου συμμερίστηκαν πολλοί εκλεκτοί φίλοι του διαδικτύου. Φαίνεται, μάλιστα, ότι άφησαν τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να βάλει άσπρες ρίγες στη μαυρίλα του τόπου μας και άνοιξαν Βικιπαίδειες και άλλα διαδικτυακά βοηθήματα για να φωτίσουν το πρόβλημα της ζέβρας. Ακολουθούν μερικές από τις πιο ευρηματικές τοποθετήσεις:

• Η ζέβρα είναι ασπρόμαυρο ζώο με εκνευριστικές ρίγες.

• Αν τη δεις "αισιόδοξα", είναι άσπρο ζώο με μαύρες ρίγες. Αν τη δεις "πεσιμιστικά", είναι μαύρο ζώο με άσπρες ρίγες. Κάτι σαν το μισοάδειο ή μισογεμάτο ποτήρι.

• H ζέβρα είναι ένα γαϊδούρι με ριγέ πιζάμες.

• Η ζέβρα είναι ένα άλογο που σχεδιάστηκε από επιτροπή. Οι ρίγες δεν ήταν στο πρόγραμμα.

• Η ζέβρα είναι ένα άλογο φανατικός ΠΑΟΚτζής.

• Αν σκανάρουμε τις ρίγες και τις μετατρέψουμε σε αρχείο DWG, μπορούμε να εμβαδομετρήσουμε τις μαύρες και άσπρες επιφάνειες. Έτσι θα βρούμε ποια υπερισχύει. Αυτή θα την ορίσουμε ως βάση και την άλλη ως σχέδιο. Η τεχνοκρατική άποψη.

    Αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα διαφιλονικούσαν μεταξύ τους οι διαδικτυακοί φίλοι μου τη βραδιά της διακαναλικής. Πραγματικά δεν ξέρω πόσο επιτυχημένος θα μπορούσε να αισθάνεται ο πρωθυπουργός, αν ήξερε ότι ο λαός του, αντί να τον παρακολουθεί, ασχολείται με ζέβρες.
    Την ίδια αυτή ώρα που κι εγώ χάζευα στο facebook, "ανέβηκε" η δυσάρεστη είδηση ότι έφυγε και η Ρένα Κουμιώτη. Δυο αγαπημένες φωνές μέσα σε δύο μέρες… Φαίνεται ότι ο χάρος ακούει νέο κύμα, έκανα τη μακάβρια σκέψη, με δεδομένο την είδηση του θανάτου της Καίτης Χωματά την αμέσως προηγούμενη ημέρα. Ευτυχώς, η είδηση για την Κουμιώτη ήταν εσφαλμένη.
    Ο απόηχος της διακαναλικής κραυγής αγωνίας του πρωθυπουργού ήρθε να ενωθεί με τα ΟΧΙ που φώναξαν οι μαθητές που συμμετείχαν στην καθιερωμένη παράτα της 28ης Οκτωβρίου: «ΟΧΙ, δεν κρυώνω, δεν θέλω ζακέτα», «ΟΧΙ, δεν θα έρθω για φαγητό, θα πάω στην πλατεία», «ΟΧΙ, στο υπόσχομαι, δεν θα καπνίσω», «ΟΧΙ, δεν είναι πολύ κοντή η φούστα, όλες τέτοια φοράνε».
    Η φετινή ήταν η παρέλαση της τσίχλας. Αγόρια, κορίτσια περπατούσαν και μασούλαγαν. Με τόσα κιλά τσίχλας που καταναλώθηκαν, πρέπει η Dentyne να δωρίσει γαλανόλευκες σε όλα τα σχολεία για την αντίστοιχη φιέστα του Μαρτίου. Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά, που γερά μασουλάτε. Μήπως είναι πια καιρός να καταργηθεί αυτή η εθνικιστικής φύσεως παρωδία; Αν θέλουμε να καμαρώνουμε τα παιδιά μας, είναι καλύτερο να τα απολαύσουμε σε μαθητικά πολιτιστικά φεστιβάλ στα πλαίσια κάθε δήμου, έστω και με θεματικό πυρήνα τις δύο μεγάλες εθνικές επετείους. Ίσως έτσι τους δοθεί η δυνατότητα έκφρασης με τη μορφή της μουσικής, του θεάτρου, του χορού και γλιτώσουμε από τις αναχρονιστικές και ακαλαίσθητες παρελάσεις με μίνι και ψηλοτάκουνες γόβες ή τζιν και αθλητικά…

5 σχόλια:

Κωνσταντίνος Ριγελιανός είπε...

Τhanks Μαρία! Όσο για τις μαθητικές παρελάσεις, τα μίνι και οι γόβες έχουν φτάσει σε ύψη σκυλάδικου της Νέας Κίου. Προς αποφυγή δημιουργίας νέων Εμπειρίκων, μαθήτριες πολλών σχολείων παρελαύνουν με παντελόνια. (κατόπιν εντολής, υποθέτω.)

nikiplos είπε...

Δεν είναι η ζέβρα, ούτε τα μη-όντα... είναι ο κόσμος μας... ίσως να φταίει κι ο ίδιος ο λαός που είναι μαραζιάρης...

και τα δροσερά νιάτα να μαραίνονται απότομα υπό το ημίφως της ντροπιαστικής για τούτον το λαό μας τηλεόρασης.

η τσίχλα η άμυνά τους. Οι γόβες το χαμένο στοίχημα των γονιών τους... άλλωστε αυτό που με συνεκίνησε δεν ήταν οι πολυαναμενόμενες γόβες-μίνι, αλλά η αυξημένη παχυσαρκία τους. άλλη μια θλιβερή κατάντια μας παρηγγειλμένη από το κοντινό ντελίβερι...

ο διπλανός πακιστανός προσπαθεί μάταια να μου ξεθολώσει τα τζάμια... το 50λεπτο φέτος το πήρε ο πρωθυπουργός μας... ντυμένος αποικιακές φορεσιές με τα γκροτέσκο κοστούμια με τις βάτες-κρόσσια...

Τούτος ο τόπος μια ζέβρα... το άσπρο ασύνταχτα ανακατεμμένο με το μαύρο...

Μαρία Δριμή είπε...

Κύριε Ριγελιανέ μου,
να προσέχεις αύριο και να έχεις έναν επιτυχή τερματισμό! Θα μάθω το αποτέλεσμα.

Μαρία Δριμή είπε...

nikiplos,
Προσυπογράφω το σχόλιό σου εκτός από την παρατήρηση για την παχυσαρκία. Υπάρχει, είναι καταγεγραμμένη, αλλά όχι εμφανής, τουλάχιστον στους εφήβους. Τα κορίτσια αυτής της ηλικίας στην πλειοψηφία τους είναι στα όρια της ανορεξίας. Όμως στις ηλικίες μετά τα 30, η συχνότητα της παχυσαρκίας είναι αποκαρδιωτική. Γιατί εγκαταλείπουμε τους εαυτούς μας μεγαλώνοντας;

Ανώνυμος είπε...

Οι ζέβρες είναι πιο έξυπνες από εμάς. Με αυτό το σύστημα ξέρουν σίγουρα ποια ζέβρα τις συμπληρώνει και δεν περιμένουν να το μάθουν μέσα από την συμβίωση. :P