Σελίδες

4.9.10

Σημειώσεις από το τέλος του καλοκαιριού

     Ταξιδεύει κανείς για τη μόρφωσή του, αν με τον όρο μόρφωση εννοούμε την όξυνση της πιο μύχιας αίσθησής μας, της αίσθησης της αιωνιότητας. Αυτά τα λόγια του Αλμπέρ Καμύ γίνονται συνείδηση ιδιαίτερα όταν κανείς ταξιδεύει σε δύσκολους τόπους. Εκεί όπου φτάνεις με σχετικό κόπο και αναγκάζεσαι να αφήσεις πίσω σου τα περιττά. Η αίσθηση της αιωνιότητας είναι πιο έντονη σε αυτούς τους τόπους.
    Τα Κύθηρα είναι ένας τέτοιος «δύσκολος» προορισμός. Όμως σε κερδίζουν εύκολα και αφήνουν μνήμη το ίδιο ζωντανή με το εντόπιο αγριολούλουδο, τη sempreviva.
    Επτά βραχείς και ένας μακρός συριγμός. Αυτός είναι ο συναγερμός κινδύνου του «Βιντσέντζος Κορνάρος» που εκτελεί το δρομολόγιο Γύθειο-Κύθηρα. Προτιμώ την ποίηση του Κορνάρου από τη ναυσιπλοΐα του.
    Το “Octopus’s garden” των Beatles γράφτηκε σίγουρα για το Γύθειο. Είναι πραγματικά η πόλη των κρεμασμένων χταποδιών. Γιρλάντες από τροφαντά, γυαλιστερά πλοκάμια περιστοιχίζουν σχεδόν ολόκληρη τη μαρίνα.
    Τις πιο ευρηματικές επωνυμίες επιχειρήσεων συναντά κανείς σε γραφεία τελετών. Μετά τον Κοράκη στο Κοπανάκι Μεσσηνίας, τον Φάνη Μπαμπούλα στη Θεσσαλονίκη, το «Συγχωράδικο» στους Αμπελόκηπους, στην Στούπα Μεσσηνίας συνάντησα το γραφείο τελετών «Οι Άγγελοι».
    Το κωμικό και το τραγικό ενωμένα πλάτη με πλάτη: ένας Σικελός διατηρούσε την πεθαμένη θεία του σε ψυγειοκαταψύκτη για να εισπράττει τη σύνταξή της. Ευτυχώς που η τεχνολογία των ψυκτικών μηχανημάτων έχει προχωρήσει αρκετά, ώστε να μη χρειάζονται απόψυξη. Σε άλλη περίπτωση, ο σύγχρονος Norman Bates από τη Σικελία θα έπρεπε τουλάχιστον μία φορά το μήνα, μετά την είσπραξη της σύνταξης, να καθίζει την κατεψυγμένη θεία σε πολυθρόνα και ίσως να κουβεντιάζει μαζί της για να μην εγείρει υποψίες, μέχρι να ολοκληρωθεί η απόψυξη. Πενήντα ολόκληρα χρόνια μετά, η σύγχρονη εκδοχή του «Ψυχώ» φαίνεται πως είναι «Ψύχω».

7 σχόλια:

Dorothy είπε...

Καλό Φθινόπωρο Μαρία!

Γέλασα τόσο πολύ με τον Κοράκη και τον Μπαμπούλα... Ωραιότατο όνομα για γραφείο τελετών είναι και το "Πανηγυράκης" (στα Χανιά). Επίσης, αν κάποιος ψάχνει το site του Κ. Μαρκουλάκη και γράψει markoulakis.gr, θα βρεθεί μπροστά σε μια -πολύ ευχάριστη δεν τη λες- έκπληξη (έπαθα κι έμαθα). Το κορυφαίο, βέβαια, όνομα για τέτοια επιχείρηση το έχει προλάβει ένα κατάστημα ρούχων στο κέντρο της Αθήνας που λέγεται "Χάρος" και στην επιγραφή κάποιος είχε τη φαεινή ιδέα να συμπληρωσει από κάτω: "τιμές θανάτου" :p

ΤΡΕΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Πολυ ωραιες "σημειωσεις" να σκασουμε ενα χαμογελο τωρα που το καλοκαιρι τελειωνει....

Καλο φθινοπωρο

logia είπε...

καλημέρα

μου θύμισες αξέχαστες μέρες στα Κύθηρα πριν από χρόνια

καλό Φθινόπωρο!

Κωνσταντίνος Ριγελιανός είπε...

Εκπληκτικές σημειώσεις, μα πιο πολύ μου άρεσε το Ψυχώ-Ψύχω!

ΜAΡΙΑ ΔΡΙΜΗ είπε...

Ντοροθάκι,
σπεύδω στην ιστοσελίδα του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη να δω την έκπληξη. Καλό φθινόπωρο!

ΜAΡΙΑ ΔΡΙΜΗ είπε...

Γιώργο, Νέλλυ και Κωνσταντίνε,
να έχουμε όλοι ένα όμορφο φθινόπωρο με ενδιαφέρουσες στιγμές και να πάμε αυτόν τον τόπο μια στάλα μπροστά.

TheScotsman είπε...

Μαρία, ο "Φάνης Μπαμπούλας" είναι στη γειτονιά μου.΄Ό,τι κοροϊδεύεις το λούζεσαι!

Θυμήθηκα που είχα δει στο Εδιμβούργο κάποιο γραφείο που διαφήμιζε: "Θα σας κάνουμε κηδεία αύριο, με τιμές του σήμερα"!