Σελίδες

23.5.10

Σημειώσεις του Σαββατόβραδου

      Σχεδόν χειμωνιάτικο αυτό το Σάββατο με σύννεφα, ψιλόβροχο και αρκετό κρύο. Το μεσημέρι, καθώς χάζευα έξω από το παράθυρο, είδα κάτι απίστευτο: ένα πουλί να στέκεται ακίνητο στην ίδια θέση στον ουρανό. Αρχικά νόμιζα ότι δεν βλέπω καλά. Ότι κάνουν τα μάτια μου πουλάκια…Κι όμως το έβλεπα καθαρά. Το πουλί κινούσε τα φτερά του παραμένοντας ακριβώς στο ίδιο σημείο! Κάθε λίγο και λιγάκι πήγαινε λίγο παραπέρα και πάλι έμενε ακίνητο στο ίδιο σημείο, προφανώς κουνώντας τα φτερά του. Μέχρι τώρα πίστευα ότι κανένα πετούμενο, φυσικό ή τεχνητό, δεν μπορεί να παραμείνει ακίνητο στο ίδιο σημείο όντας εν πτήσει. Υπάρχουν βέβαια κάτι κουνούπια που πετάνε σαν ελικόπτερα πάνω από έλη.

    Έπεσε στα χέρια μου ένας κατάλογος με τις ονομασίες όλων των ειδών ψαριών στα ελληνικά, αγγλικά και λατινικά. Έμαθα ότι η γόπα στα λατινικά λέγεται Boops Boops και ο σκορπιός Scorpaena scrofa. Υπάρχουν ψάρια με εντελώς άγνωστα σε μένα ονόματα: μηλοκόπι, λίτσα, χειλού, κατσούλα-μάλλον για γάτα θα έπαιρνα το τελευταίο…

     Χαίρομαι πολύ όταν, χάρη σε τούτο το ιστολόγιο, ακούω φωνές παλιών φίλων και συνεργατών που με παίρνουν τηλέφωνο με αφορμή κάποιο κείμενο. Έτσι μίλησα χθες με την Κατερίνα.

   Άραγε μέχρι πότε θα υπάρχουν στη χώρα μας gourmet εστιατόρια, στα οποία ο σερβιτόρος σου ανακοινώνει με σχεδόν θλιμμένο ύφος ότι «απόψε δυστυχώς δεν έχουμε αγριογούρουνο»…

    Άκουσα απόψε μια εκπομπή του Τρίτου αφιερωμένη στον Έλληνα συνθέτη Φίλιππο Τσαλαχούρη, μαθητή του Νικόλαου Δραγατάκη. Εντυπωσιάστηκα και από τις συνθέσεις του, ιδιαίτερα από τη Σονάτα για βιολί και πιάνο, αλλά και από τον λόγο του, που φανερώνει ευρύ και ανήσυχο πνεύμα.

    Μια φράση του Άγγλου συγγραφέα Thomas Browne συμπυκνώνει όσα αντιμετωπίζουμε εμείς οι γιατροί στην καθημερινότητά μας: «Μοιάζει με θαύμα ότι διατηρούμαστε στη ζωή έστω και για μία μόνο ημέρα. Ενάντια στο όπιο του ρέοντος χρόνου δεν έχει βρεθεί αντίδοτο».

2 σχόλια:

Margo είπε...

Ενδιαφέρουσες σημειώσεις...
-Ένα πουλί που στέκει στο ίδιο σημείο για αρκετή ώρα είναι το γεράκι. Το είδα προχθές όταν λίγο πριν βουτήξει με μεγάλη ταχύτητα προς το έδαφος, παρακολουθούσε το θύμα του περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή.
-Από τα ψάρια που ανέφερες μόνο την χειλού έχω ακούσει μα δεν γνωρίζω πια είναι. Για μένα είναι όλα ψάρια:)
-Φίλιππος Τσαλαχούρης.. θα τον ψάξω..
Καλό βραδάκι..

ΜAΡΙΑ ΔΡΙΜΗ είπε...

Μαρία μου,
το έμαθα κι εγώ ότι έτσι κάνει το γεράκι.
Άκου αυτό το μέρος της λειτουργίας που έχω βάλει πρώτο στο playlist. Είναι του Τσαλαχούρη.
Φιλιά